Media
H συνέντευξη της Άννας Ντούμα στο Unfollow (Τεύχος 55)
Απόσπασμα του Ρεπορτάζ "Η εργασία στην Ελλάδα: το ξεχασμένο εννέα με πέντε" του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου και Γιάννη Ορέστη Παπαδημητρίου
"Στις αναβαθμισμένες αυτές απαιτήσεις των εργοδοτών καλείται να απαντήσει η επαγγελματική σύμβουλος Άννα Ντούμα. Από το 2012 όταν, παιδί της κρίσης και η ίδια, ξεκίνησε τη CV Excellence, αξιοποιεί την κατάρτιση και τις εμπειρίες της σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να προετοιμάσει τους πελάτες της για την αναζήτηση εργασίας. Το coaching περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων: επιμέλεια του βιογραφικού σημειώματος και του προφίλ στο LinkedIn, προσομοίωση συνεντεύξεων κ.ά. Η δουλειά αυτή ουσιαστικά απαντά στην αναζήτηση θέσεων εργασίας σε μεγάλες εταιρείες που έχουν αυξήσει την πολυπλοκότητα των διαδικασιών επιλογής προσωπικού. «Οι μικρότερες εταιρείες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω όγκου και κόστους στη διαχείριση των βιογραφικών. Προτιμούν, λοιπόν, να προσλαμβάνουν άνεργους συγγενείς ή να βασίζονται σε προσωπικές συστάσεις από το να δημοσιεύουν αγγελίες». Η εκτίμησή της είναι ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας σε μικρότερες εταιρείες, απλώς γίνονται δυσεύρετες λόγω αυτής της αδυναμίας.
Η δουλειά της Άννας δεν αφορά το σύνολο των ανέργων. Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση ανειδίκευτης εργασίας καλύπτονται με παραδοσιακούς τρόπους. Η Άννα ασχολείται με ανθρώπους με μεγάλη προϋπηρεσία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο εργασίας τους ή επιθυμούν αλλαγή καριέρας και με πτυχιούχους που επιθυμούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους. Ένα μεγάλο ποσοστό τους στρέφεται απευθείας στο εξωτερικό. «Το 2013-14 είχε αρχίσει να ξανακινείται η αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, αλλά από το 2015 και μετά ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για το εξωτερικό». Κάποιοι καταφεύγουν στο να επεκτείνουν τις σπουδές τους σε κάποιο μεταπτυχιακό σε άλλη χώρα, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για τη μόνιμη εγκατάστασή τους εκεί. Άλλοι λόγω συναισθηματικών δεσμών αρνούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πάντως, σύμφωνα με την Άννα, αν κάποιος ψάχνει συστηματικά, στο τέλος θα βρει δουλειά. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο χρόνος αναζήτησης: από δύο-τρεις μήνες που ήταν παλιά, έχει επεκταθεί έξι ή και παραπάνω». Αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στους εργοδότες που είναι πλέον πιο ελαστικοί με τα διαστήματα ανεργίας όταν αξιολογούν βιογραφικά. «Παλιά δεν ήταν έτσι». Τρία είναι, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, τα κριτήρια αξιολόγησης βιογραφικών στις μεγάλες εταιρείες: να ταιριάζουν τα τυπικά προσόντα, να μην εμφανίζονται μεγάλα διαστήματα αποχής από την εργασία και να μην υπάρχουν πολλές μεταπηδήσεις από δουλειά σε δουλειά.
Προτού καταλήξει στο σημερινό γραφείο της, η Άννα χρειάστηκε να πάρει και η ίδια κάποιες στρατηγικές αποφάσεις. Όταν ξεκίνησε ως επαγγελματική σύμβουλος, κεφάλαιο δεν υπήρχε. Έφτιαξε ένα site όπου παρουσίαζε τις υπηρεσίες που προσφέρει και βρήκε ένα γραφείο –αρχικά ένα μικρό, αργότερα ένα μεγαλύτερο– και άρχισε να έχει μεγαλύτερη πελατεία. «Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει την ύπαρξη της επαγγελματικής συμβουλευτικής, ότι υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθεί», λέει.
Μπορεί η συμβουλευτική να είναι σε κάποιους άγνωστη λέξη, η ανάγκη όμως που καλύπτει στους έμπειρους και εξειδικευμένους για μια μετάβαση ή μια έναρξη παρουσιάζεται, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων."
http://unfollow.com.gr/print-edition/i-ergasia-stin-ellada-to-xexasmeno-ennea-me-pente/