Η.Π.Α.

Σπουδές

Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αμερική διαρκούν ενάμισι με δύο χρόνια και το κόστος είναι συνήθως αρκετά υψηλότερο από αυτό των αντίστοιχων πανεπιστήμιων της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, τα Αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για αρκετούς σπουδαστές λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών σε πολλά αντικείμενα. Στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα μισά είναι πανεπιστήμια της Αμερικής.

 

Visa

Υπάρχουν πολλών ειδών, αλλά οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι εξής:

F-1: γνωστή και ως φοιτητική visa, εκδίδεται από τη στιγμή που έχεις γίνει δεκτός από κάποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής και έχει περιορισμένη ισχύ. Λήγει δηλαδή με το πέρας των σπουδών σου. Ωστόσο, λίγο πριν τη λήξη έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση για OPT (Optional Practical Training), που είναι ουσιαστικά μια περίοδος 12 μηνών, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να εργαστείς. Μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να αλλάξεις το status σου σε H-1B για να έχεις δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

J-1: η έκδοση βασίζεται στη συμμετοχή σου σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής και διαρκεί όσο και το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχεις. Συνήθως εκδίδεται για σπουδές με υποτροφία, για καθηγητές σχολείων και πανεπιστημίων, για έρευνα κ.α. Το πρόβλημα  με τη J-1 είναι ότι αμέσως μετά τη λήξη της δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για έκδοση άλλου τύπου. Θα πρέπει να φύγεις από τη χώρα και να ξανακάνεις, αν ενδιαφέρεσαι, αίτηση μετά από δύο χρόνια.

H-1B: η βίζα αυτή εκδίδεται μετά από εργοδοτική προσφορά. Τα έξοδα έκδοσης καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη και έχει διάρκεια τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη και μέσα στο διάστημα αυτό δεν μπορείς να αναζητήσεις εργασία σε άλλον. Μετά τα πρώτα τρία χρόνια, μπορείς να ξανακάνεις αίτηση για δεύτερη έκδοση που θα ισχύει για άλλα τρία χρόνια. Με το πέρας της εξαετίας, αν δεν έχεις λάβει πράσινη κάρτα, θα πρέπει να φύγεις από τη χώρα. Τέλος, η προσφερόμενη θέση εργασίας θα πρέπει να είναι ανάλογη των σπουδών και γνώσεων του ατόμου.

L-1: σε όσους ήδη εργάζονται σε μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται και στην Αμερική, δίνεται η δυνατότητα εισόδου και παραμονής στη χώρα, σε περίπτωση μετάθεσης του εργαζόμενου.

Διαμονή-Εγκατάσταση

Για ενοικιάσεις και υπενοικιάσεις διαμερισμάτων, μπορείς να ψάξεις στα ακόλουθα websites:

Craigslist.com

Apartments.com

Backpage.com