ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σπουδές

Bachelor

Οι προπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία ξεκινούν από τρία έως και πέντε χρόνια ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Στη Σκωτία είναι συνήθως τέσσερα χρόνια.

Όλες οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του  UCAS (επίσημου Βρετανικού φορέα) με καταληκτική ημερομηνία 15 Ιανουαρίου κάθε έτους (εκτός από Ιατρική, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με καταληκτική ημερομηνία 15 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους.)

Ο αριθμός των πανεπιστημίων που μπορείς να επιλέξεις είναι μέχρι 5, οπότε χρειάζεται πολλή προσοχή και αρκετή σκέψη πριν αποφασίσεις.

Το κόστος των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια στην Αγγλία, ανέρχεται πλέον στις 9.000 λίρες ετησίως. Στη Σκωτία, τα δίδακτρα παραμένουν αρκετά χαμηλότερα και δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν αίτηση στο SAAS (saas.gov.uk) το οποίο αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος των διδάκτρων τους εφόσον γίνουν δεκτοί από κάποιο πανεπιστήμιο στη Σκωτία.

 

Master/Phd

Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι συνήθως μονοετή προγράμματα και το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και το πανεπιστήμιο. Οι διδακτορικές σπουδές είναι συνήθως διάρκειας τεσσάρων ετών.

Οι αιτήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνονται απευθείας στο website του πανεπιστημίου, μέσω ηλεκτρονικής υποβολής.

Όσον αφορά τις διδακτορικές σπουδές, η χρηματοδότηση δίνεται εξολοκλήρου μόνο σε όσους έχουν Βρετανική Υπηκοότητα, ή έχουν διαμείνει στη χώρα για δύο έτη ή περισσότερο. Στους υπόλοιπους δίνεται χρηματοδότηση κατά το ήμισυ.

 

Διαμονή-Εγκατάσταση

Για ενοικιάσεις διαμερισμάτων μπορείς να ψάξεις στα ακόλουθα websites:

Gumtree.com

Accommodationforstudents.com

londonrelocationservices.com

uk.easyroommate.com

loot.com