Horrible Bosses: 4 τύποι manager που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη

bad boss

 

Η πρώτη αιτία  αποχώρησης από μια εταιρεία είναι ο κακός μάνατζερ. Τα κακά αφεντικά δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο στις ταινίες και σειρές όπως το "Horrible Bosses" και το "The Office". Ζουν ανάμεσά μας και αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουμε την ατυχία να συνεργαστούμε και να υποστούμε έναν ή περισσότερους από τους συνηθέστερους τύπους κακών αφεντικών.

Η παραίτηση δε χρειάζεται όμως να είναι η μοναδική λύση. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι από αντικείμενο της δουλειάς μας, τις προοπτικές εξέλιξης και τις γενικότερες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία μας, μπορούμε να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ένα και μοναδικό άτομο για το οποίο ευχόμαστε να συμβεί ένα θαύμα και να μην εμφανιστεί την επομένη μέρα στη δουλειά.

 

Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Αυτοί οι μάνατζερς ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους εικόνα και προαγωγή. Θέλουν να παίρνουν την επιβράβευση ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στη δική τους απόδοση ή ικανότητα και επιρρίπτουν ευθύνες, φυσικά σε άλλους, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.

Πώς να τους αντιμετωπίσεις: Η λέξη-κλειδί για αυτήν την περίπτωση αφεντικού είναι το κομπλιμέντο. ΟΙ άνθρωποι αυτοί θέλουν παίρνουν το θαυμασμό από τους άλλους, και θα πιστέψουν οποιοδήποτε κομπλιμέντο ακούσουν. Σε καμία περίπτωση μην ασκήσεις κριτική στη δουλειά του γιατί το πιθανότερο είναι ότι δε θα σου βγει σε καλό. Αντιθέτως, εάν διαφωνείς, προσπάθησε να το εκφράσεις με τρόπο που να δείχνει ότι θα έχει κακό αντίκτυπο για εκείνον και για την εικόνα του στην εταιρεία. Εάν καταφέρεις να του περάσεις το μήνυμα ότι τον προστατεύεις και ότι νοιάζεσαι για την εικόνα του, τον έχεις κερδίσει.

 

Ο ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ

Είναι το είδος του μάνατζερ που θα σου στείλει email στις 10 το βράδυ ή Σάββατο και θα περιμένει άμεση απάντηση. Είναι το άτομο που φεύγει πάντα τελευταίο από το γραφείο και περιμένει το ίδιο και από τους υφισταμένους. Δυστυχώς το ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική επαγγελματική ζωή όπως και η πιθανότητα εξάντλησης (burnout) δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί ως σημαντικά από πολλές επιχειρήσεις ή μάνατζερς. 

Πώς να τους αντιμετωπίσεις: Το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη οριοθέτηση όσον αφορά στη διαθεσιμότητά σου. Για πολλούς, το συγκεκριμένο θέμα συζητήσης είναι επίφοβο, καθώς δε θέλουν να δώσουν κακή εικόνα. Προσπάθησε να κάνεις μια συζήτηση θέτοντας ερωτήσεις που θα βοηθούσαν στη βελτιστοποίηση του project που έχετε αναλάβει, ώστε να μη χρειάζεται να απασχοληθεί κάποιος εκτός του ωραρίου. Επίσης, τι σημαίνει "επείγον" για το μάνατζέρ σου; Μήπως οι προθεσμίες δεν είναι τόσο πιεστικές και υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου εντός του ωραρίου εργασίας;

 

Ο MICROMANAGER

Ο micromanager δεν έχει μάθει να αναθέτει αρμοδιότητες σε άλλα άτομα και θεωρεί ότι όλες οι εργασίες πρέπει να περνούν από τον έλεγχό του για έγκριση, όσο ασήμαντες και αν είναι φαινομενικά. Είναι αυτός που θα σου ζητήσει να στείλεις πρώτα σε εκείνον το email που προορίζεται για τον πελάτη και θα σου διορθώσει ακόμα και τα σημεία στίξης. Ο micromanager είναι συνήθως τελειομανής και εμφανίζει θέματα εμπιστοσύνης. 

Πώς να τους αντιμετωπίσεις: Επειδή έχουν ανάγκη να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, πρέπει να τους ενημερώνεις τακτικά για τις κινήσεις σου ακόμα και για ζητήματα που δεν κρίνεις σημαντικά. Βελτίωσε την προσοχή σου στη λεπτομέρεια, γιατί ίσως, με το να παραδίδεις αψεγάδιαστη δουλειά, μπορέσεις με τον καιρό να ξεφύγεις από τον ασφυκτικό έλεγχό τους.

 

Ο MANAGER - ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Συνεχώς λείπει από το γραφείο, είναι σε κάποιο meeting ή απλώς δεν ασχολείται με το τι κάνεις. Το πρόβλημα με αυτόν τον τύπο αφεντικού είναι ότι δεν παρακολουθεί καθόλου την εργασία σου, δε σου δίνει σαφείς οδηγίες ή προτεραιότητες, ούτε είναι σε θέση να αξιολογήσει την πρόοδό σου.

Πώς να τους αντιμετωπίσεις: Πριν θυμώσεις με τη συμπεριφορά του, σκέψου ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξεις πρωτοβουλία και ιδέες που θα βελτιώσουν τη δουλειά σου και ίσως να δείξεις την αξία σου σε άλλα μέλη του τμήματος. Μαθαίνεις πώς να λύνεις προβλήματα, να παίρνεις αποφάσεις, να διορθώνεις τα λάθη σου και να εργάζεσαι ανεξάρτητα χωρίς να υπάρχει κάποιος να σου δίνει συνεχώς εντολές. Λαμβάνεις επομένως περισσότερες ευθύνες που θα βοηθήσουν στη μελλοντική σου εξέλιξη.

 

Άννα Ντούμα

Επαγγελματική Σύμβουλος 

 

Περισσότερα άρθρα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ "DREAM JOB" ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ "ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ" ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 5 ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ