Για ποιους λόγους αργούμε συνεχώς στα ραντεβού;
Κάποιες φορές η αργοπορία μπορεί να είναι τυχαία. Για ορισμένους όμως είναι συστηματική (chronic lateness). Τι συμβαίνει και ορισμένοι απο εμάς αργούμε συστηματικά στα επαγγελματικά ραντεβού μας;
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καθυστερούν συστηματικά δεν το κάνουν από αγένεια ή ασέβεια. Αντιθέτως, νιώθουν πάντα πολύ άσχημα που έφτασαν στον προορισμό τους πιο μετά από την προγραμματισμένη ώρα. Παρόλο που μπορεί να ξέρουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που σίγουρα έχει η αργοπορία στην εικόνα μας, δυσκολευόμαστε πολύ να είμαστε συνεπείς. Είτε πρόκειται για συνέντευξη, είτε για επαγγελματική συνάντηση είτε για την προγραμματισμένη έλευση στο χώρο εργασίας, είναι αδύνατον να είμαστε στην ώρα μας.
Η ψυχολόγος Δρ. Linda Sapadin προσδιόρισε 4 τύπους ανθρώπων οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται στα ραντεβού τους με καθυστέρηση:
- Ο τελειομανής: Εάν χαρακτηρίζεσαι από τελειομανία είναι πιθανόν να φεύγεις με καθυστέρηση γιατί θέλεις όλα να είναι ολοκληρωμένα και τακτοποιημένα πριν φύγεις ή γιατί η διαδικασία της ετοιμασίας σου μέχρι να φύγεις κρατά παραπάνω από όσο χρειάζεται. Αλλάζεις γνώμη για τα ρούχα που θα φορέσεις ή δίνεις μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια της εμφάνισής σου ώστε να είναι όλα τέλεια. Ένας άλλος λόγος είναι ότι θέλεις να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου ακόμα κι αν ο χρόνος δε φτάνει.
Ορισμένοι άνθρωποι που αργούν αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη. Δυσκολεύονται δηλαδή να σταματήσουν αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή, παρατείνοντας τη δραστηριότητα - ακόμα κι αν αυτό δε θεωρείται επείγον, όπως για παράδειγμα να απαντήσουν σε όλα τα email, ή να βάλουν άλλο ένα πλυντήριο ρούχων κτλ.
- Ο "δημιουργός κρίσεων": Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ξεκινάς για το ραντεβού σου αργότερα γιατί σου αρέσει αυτή η αίσθηση που σου δημιουργεί η πιθανότητα καθυστέρησης. Σου αρέσει δηλαδή να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση πίεσης γιατί σου αυξάνει την αδρεναλίνη.
- Ο "επαναστάτης": Ο επαναστάτης αργεί γιατί στην ουσία θέλει να κάνει μια δήλωση. Η δήλωση είναι ότι κανείς δε θα του επιβάλει μια συγκεκριμένη ώρα συνάντησης γιατί του αρέσει να αψηφά τους κανόνες.
Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει και μια άλλη διάσταση στο χώρο εργασίας. Μπορεί δηλαδή να προέρχεται από το θυμό μας απέναντι στον εργοδότη/ manager που μας επιβάλει ένα συγκεκριμένο ωράριο και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ανακτήσουμε το "χαμένο" έλεγχο. Ή πολύ απλά δε θέλουμε να είμαστε σε αυτό το μέρος κατά βάθος.
- Ο "ονειροπόλος": Ο ονειροπόλος υποτιμά το χρόνο που χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του ώστε να είναι συνεπής στο ραντεβού. Πιστεύει ότι εφόσον ξεκινήσει νωρίτερα από την ώρα του ραντεβού όλα θα πάνε καλά - ακόμα κι αν αυτό είναι 5 λεπτά νωρίτερα για μια απόσταση μισής ώρας. Ο ονειροπόλος φαντάζεται ότι χρειάζεται ελάχιστο χρόνο γιατί στην πορεία όλα θα του έρθουν βολικά. Τα φανάρια θα είναι όλα πράσινα, το μετρό θα έρθει ακριβώς την ώρα που θα φτάσει στην αποβάθρα, θα βρει θέση στάθμευσης αμέσως και ακριβώς απ'έξω από τον προορισμό, κτλ.
Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε μια συμπεριφορά, ειδικά όταν αυτή είναι επαναλαμβανόμενη εδώ και πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να εξετάσουμε ποιος είναι ο λόγος που μας οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά. Είναι η υπερβολική μας αισιοδοξία σε σχέση με την αντίληψη που έχουμε για το χρόνο; Η τελειομανία μας; Είναι σημαντικό να επινοήσουμε τεχνικές που δουλεύουν στην περίπτωσή του καθενός για να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις. Ένα παράδειγμα είναι να βρούμε ένα κίνητρο για να είμαστε στον προορισμό νωρίτερα από την ώρα του ραντεβού, ώστε να μην το σκεφτόμαστε ως χάσιμο χρόνου.
Όποια τεχνική κι αν δουλεύει στην περίπτωσή μας, χρειάζεται επανάληψη και συνέπεια μέχρι να εδραιωθεί ως νέα συμπεριφορά.
Άννα Ντούμα, Επαγγελματικός Σύμβουλος
Περισσότερα άρθρα
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ "DREAM JOB" ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ "ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ" ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 5 ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ