Αναζήτηση εργασίας: 4 Tips για ένα καλό Cover Letter

To Cover Letter, ή αλλιώς "Συνοδευτική Επιστολή", είναι - για όσους δε γνωρίζουν ήδη - ένα γράμμα που στέλνουμε μαζί με το βιογραφικό μας σημείωμα προς τον εργοδότη, ως εκδήλωση του ενδιαφέροντός μας για μια θέση εργασίας. Το Cover Letter δεν είναι πάντα υποχρεωτικό ώστε να γίνει η αίτησή μας δεκτή. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, η εταιρεία το αναφέρει ρητά στην αγγελία της, επομένως, εάν έχουμε σκοπό να στείλουμε το βιογραφικό μας καλά θα κάνουμε  να μην το παραβλέψουμε.

1# Σύντομο και περιεκτικό

Το κείμενο της επιστολής μας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 3 με 4 παραγράφους. Αν είναι μεγαλύτερο θα κουράσει. Περιεκτικό σημαίνει ότι δεν πηγαίνω να ξαναγράψω από την αρχή όσα ήδη έχω αναφέρει στο CV μου. Στην επιστολή μου δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξω σημεία που θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια εταιρεία ώστε να με γνωρίσει καλύτερα αλλά δεν μπόρεσα να δώσω την έκταση που χρειαζόταν μέσα στο βιογραφικό μου σημείωμα.

2# Όχι τετριμμένες εκφράσεις στην εισαγωγή του κειμένου

Ποτέ δεν ξεκινάω με φράσεις του τύπου "Με λένε...". Η εισαγωγή θα πρέπει να δηλώνει ξεκάθαρα τη θέση για την οποία έχουμε στείλει το βιογραφικό μας και πληροφορίες για την αγγελία (εάν υπήρξε δημοσίευση αγγελίας).

 

3Προσαρμόζω το κείμενό μου ανάλογα με τη θέση

Συμφωνώ ότι το να αλλάζεις το κείμενο κάθε λίγο και λιγάκι είναι χρονοβόρο αλλά δυστυχώς όλες οι θέσεις δεν είναι ακριβώς ίδιες, ούτε όλες οι εταιρείες. Αλλάζω το κείμενο δε σημαίνει ότι το σβήνω όλο και το ξαναγράφω από την αρχή για κάθε αγγελία που με ενδιαφέρει. Ωστόσο, πρέπει να σου πω ότι οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την αξιολόγηση αιτήσεων μπορούν εύκολα να καταλάβουν πότε ένας υποψήφιος στέλνει ακριβώς τα ίδια σε όλους. Με ποιο τρόπο; Απλώς, αυτά που γράφει για τον εαυτό του και την εταιρεία που τον ενδιαφέρει είναι κάπως... γενικά.

4# Δε μιλάω ΜΟΝΟ για μένα

Το Cover letter είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσω για τον εαυτό μου ώστε να πείσω εκείνον που το διαβάζει ότι αξίζει να με καλέσει σε μια συνέντευξη. Όμως, κάθε εταιρεία θέλει να ξέρει για ποιο λόγο την έχεις επιλέξει καθώς και για ποιο λόγο θέλεις τη συγκεκριμένη θέση. Κάτι τέτοιο σίγουρα μπορεί να το ερευνήσει περισσότερο σε ένα interview. Παρόλα αυτά, στο αρχικό αυτό στάδιο της διαδικασίας, οι λόγοι που επιλέγουμε να στείλουμε το βιογραφικό μας στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι σημαντικό να αναφέρονται.

Σχετικά άρθρα στο CV Blog

INTERVIEW: 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

7 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ INTERVIEW ΚΑΙ INTERVIEW ΜΕΣΩ SKYPE