Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ PERSONAL STATEMENT ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ

Τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού στην αίτηση που σου ζητούν να στείλεις, ζητούν κι ένα κείμενο, γνωστό ως personal statement (ή statement of purpose, ή motivation letter). Για όσους δε γνωρίζουν πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο ουσιαστικά παρουσιάζεις τον εαυτό σου, τις προηγούμενες σπουδές, εργασιακή εμπειρία, διακρίσεις, εθελοντική εργασία, κτλ. Το κείμενο αυτό συνοδεύεται συνήθως από ένα όριο λέξεων που πρέπει να τηρήσεις και το όριο αυτό προσδιορίζεται από κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά.

Όσο απλό κι αν ακούγεται, πίστεψέ με δεν είναι. Και το καταλαβαίνεις ακριβώς εκείνη τη στιγμή που έχεις καθίσει μπροστά από το laptop σου και ξεκινάς να γράψεις την πρώτη σειρά. Και τότε σκέφτεσαι «πώς να ξεκινήσω;» Στη συνέχεια ακολουθούν κι άλλα αναπάντητα ερωτήματα όπως «τι να αναφέρω;», «τα έχω γράψει όλα;», «κάνω σωστή χρήση της γλώσσας ή έχω κάνει λάθη;», «να δεις πώς το λένε αυτό στα Αγγλικά…» και άλλα.

Ακόμα και για όσους τα Αγγλικά είναι η μητρική τους γλώσσα, η ετοιμασία ενός Personal statement δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω της αβεβαιότητάς τους σχετικά με το αν το περιεχόμενο είναι ικανό να εντυπωσιάσει και να δείξει τον ενθουσιασμό του μαθητή τόσο για το αντικείμενο των σπουδών όσο και για το πανεπιστήμιο που στέλνει την αίτηση.

Το UCAS , ο επίσημος βρετανικός φορέας που αναλαμβάνει την αποδοχή και διαχείριση των αιτήσεων για Bachelor στην Αγγλία, γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί μαθητές στην προσπάθειά τους να γίνουν δεκτοί από τα πανεπιστήμια της επιλογής τους, πιθανόν να στέλνουν ένα κείμενο που δεν είναι δικό τους. Και όντως κάτι τέτοιο, όχι απλώς συμβαίνει, αλλά συμβαίνει πολύ συχνά.

Για αυτό και χρησιμοποιεί εργαλεία έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει κείμενα που είναι αντιγραφές άλλων personal statements και να τα απορρίψει. Το UCAS ελέγχει όλα τα κείμενα που αποστέλλονται μέσω εξειδικευμένου software (Copy Cat) και απομονώνει τις αιτήσεις στις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι το κείμενο δεν είναι «πρωτότυπο».

Στη συνέχεια ενημερώνει τα πανεπιστήμια και από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του πανεπιστημίου να σου ζητήσει να ξαναγράψεις το κείμενο. Πολλά, απλώς απορρίπτουν την αίτηση και προχωρούν στον επόμενο.

Η συμβουλή; Μην αντιγράψεις. Η αντιγραφή του personal statement στην ουσία είναι ένα σημάδι ότι η πράξη αυτή πιθανόν να επαναληφθεί και αργότερα, όταν θα πρέπει να παρουσιάσεις εργασίες ή τη διπλωματική σου. Και δυστυχώς, ή ευτυχώς, η αντιγραφή στα πανεπιστήμια του εξωτερικού κοστίζει πολύ ακριβά.

Σχετικά άρθρα στο CV Blog

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ: 5 TIPS ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ONLINE COURSES ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;