Glassdoor: Τα οφέλη του εργαλείου στην αναζήτηση εργασίας

anazitisi ergasias

Από το 2007, το website Glassdoor είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο εργαλείο αναζήτησης εργασίας, που διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης για ένα πολύ βασικό λόγο: προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και πρώην εργαζόμενους μιας εταιρείας να αξιολογήσουν τον εργοδότη τους και συνεπώς, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το εργασιακό περιβάλλον σε όσους αναζητούν εργασία.

 

Έχοντας ως αρχική ιδέα τη δημιουργία μιας "ανοιχτής πλατοφόρμας" στην οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν ανώνυμα να αξιολογήσουν την εταιρεία τους και να γράψουν ελεύθερα ένα κείμενο, παραθέτοντας την προσωπική τους απόψη σχετικά με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του εργοδότη- αξιολογώντας ακόμα και τον/την CEO- για πολλούς, το Glassdoor έφερε την "επανάσταση" στην αναζήτηση εργασίας, προσφέροντας περισσότερη διαφάνεια, αφού από αρκετούς έχει χαρακτηριστεί ως το TripAdvisor για την επιλογή προσωπικού.

Διαβάστε Περισσότερα

4 βήματα για να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου σε διαφορετική θέση

αλλαγή επαγγέλματος

Yπάρχουν φορές που θέλουμε να αλλάξουμε αντικείμενο εργασίας για διάφορους λόγους, όπως για να αποκτήσουμε εμπείρια σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές,  να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό ή να αναζητήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλο τομέα καθώς στον τομέα μας δεν υπάρχουν αρκετές.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο τρόπος που θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε τα προσόντα μας με τις απαιτήσεις της νέας θέσης, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν το βιογραφικό μας.

 

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχωρίσουμε μια ή περισσότερες αγγελίες εργασίας, να διαβάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενό της και να καταγράψουμε τα βασικά σημεία, είτε αυτά είναι αρμοδιότητες είτε προσόντα (skills)

 

2. Το επόμενο βήμα είναι σκεφτούμε ποια από αυτά ενδεχομένως γνωρίζουμε από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, σπουδές, επαγγελματική κατάρτιση ή ακόμα και από εθελοντική εργασία. Βασικό σημείο σε αυτό το στάδιο είναι να προσδιορίσουμε μεταβιβάσιμες δεξιότητες (Transferable Skills), δηλαδή δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν από το ένα αντικείμενο στο άλλο, ανεξάρτητα από το είδος της δουλειάς. Μαζί με τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, τις οποίες πρέπει να αναδείξουμε στο περιεχόμενο του βιογραφικού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και λέξεις-κλειδιά (key words), ορολογία δηλαδή που συνήθως χρησιμοποιείται στο αντικείμενο.

Διαβάστε Περισσότερα

Για ποιους λόγους αργούμε συνεχώς στα ραντεβού;

tardiness

Κάποιες φορές η αργοπορία μπορεί να είναι τυχαία. Για ορισμένους όμως είναι συστηματική (chronic lateness). Τι συμβαίνει και ορισμένοι απο εμάς αργούμε συστηματικά στα επαγγελματικά ραντεβού μας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καθυστερούν συστηματικά δεν το κάνουν από αγένεια ή ασέβεια. Αντιθέτως, νιώθουν πάντα πολύ άσχημα που έφτασαν στον προορισμό τους πιο μετά από την προγραμματισμένη ώρα. Παρόλο που μπορεί να ξέρουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που σίγουρα έχει η αργοπορία στην εικόνα μας, δυσκολευόμαστε πολύ να είμαστε συνεπείς. Είτε πρόκειται για συνέντευξη, είτε για επαγγελματική συνάντηση είτε για την προγραμματισμένη έλευση στο χώρο εργασίας, είναι αδύνατον να είμαστε στην ώρα μας. 

Η ψυχολόγος Δρ. Linda Sapadin προσδιόρισε 4 τύπους ανθρώπων οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται στα ραντεβού τους με καθυστέρηση:

Διαβάστε Περισσότερα

Συνέντευξη με πανεπιστήμια - Διαφέρει από μια κανονική συνέντευξη;

synenteuksi

Αρκετές είναι οι φορές που μπορεί να χρειαστεί να περάσεις μια συνέντευξη από το πανεπιστήμιο ως δεύτερο στάδιο της αξιολόγησής σου. Πόσο τελικά διαφέρει μια τέτοια συνέντευξη από μια συνέντευξη για εργασία;

Όχι πολύ. Ο σκοπός της συνέντευξης παραμένει ίδιος, δηλαδή να διαπιστώσει το πανεπιστήμιο ότι έχεις τις γνώσεις και ικανότητες που εκείνο κρίνει ως σημαντικές για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του πρόγραμματος. 

Αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να αναφέρεις ή να αποφύγεις για να έχεις επιτυχία:

 

Το ενδιαφέρον σου και το κίνητρό σου για το πρόγραμμα

Πολύ συχνά ρωτάω τους μαθητές ή φοιτητές γιατί θέλουν να σπουδάσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά η απάντηση που δίνουν είναι μερικές φορές λίγο ασαφής ή συνηθισμένη. Για παράδειγμα "Θέλω να σπουδάσω αυτό το αντικείμενο γιατί θα μου προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εργασία μετά". Η απάντηση αυτή όμως δε δείχνει την "αγάπη' σου για το αντικείμενο, ένα γνήσιο ενδιαφέρον που λογικά προέρχεται από μια δική σου ανάγκη.

Μια άλλη απάντηση που καλό είναι να αποφεύγεις είναι η σύνδεση με μαθήματα. Για παράδειγμα "Θέλω να σπουδάσω Μηχανολόγος Μηχανικός γιατί μου αρέσει η Φυσική". Και γιατί δεν επιλέγεις να γίνεις Φυσικός ή Αρχιτέκτονας;

Σκέψου τι επηρέσε την απόφασή σου και μίλησε για αυτό. Ή τι θαυμάζεις στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό. Μίλησε για μια εμπειρία που έζησες ή μια έρευνα που έκανες.Περιέγραψε μια εμπειρία που είχες όπως "Διαπίστωσα ότι θέλω να γίνω Πολιτικός Μηχανικός όταν πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφτηκα ένα εργοτάξιο και είδα τα διάφορα στάδια κατασκευής" (και δώσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όσα έμαθες). 

Διαβάστε Περισσότερα

5 σημάδια ότι χρειάζεσαι επείγοντως διακοπές

 

Έχουν περάσει πλέον δύο μήνες από την έναρξη του καλοκαιριού αλλά ίσως να είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς που περιμένουν υπομονετικά τον Αύγουστο για συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο. Αν μετράς τις μέρες αντίστροφα σαν τους φυλακισμένους ή - όπως μου είπε και μια φίλη μου πολύ εύστοχα - αισθάνεσαι ότι έχεις μπει "στον αυτόματο" τότε θέλεις οπωσδήποτε διακοπές. Δυστυχώς, για αρκετούς εργαζόμενους οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να τους δημιουργούν ανασφάλεια ή ανησυχία. Πολλές φορές μας περνούν αρνητικsές σκέψεις ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν οι ημέρες των διακοπών όπως "τι θα κάνω αν συμβεί κάτι σημαντικό ή επείγον και εγώ λείπω;" Ή ακόμα χειρότερα "πόσο φόρτο εργασίας θα έχω να αντιμετωπίσω μετά από δύο εβδομάδες απουσίας;". Όμως, οι σκέψεις αυτές δε μας αφήνουν να απολαύσουμε αυτήν την περίοδο ανάπαυλας και ανάπαυσης που τόσο έχουμε ανάγκη. Εάν ανήκεις σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν φύγει για διακοπές, υπάρχουν 4 σημάδια που σου δείχνουν ότι τις έχεις επειγόντως ανάγκη.

 

  1. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις καβγά με συνάδελφο.

Ορισμένες φορές οι συγκρούσεις στη δουλειά είναι αναπόφευκτες. Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό έχεις περισσότερη ένταση και βρίσκεις περισσότερες αφορμές για να εκνευριστείς με ένα συνάδελφο, τότε μάλλον χρειάζεσαι ξεκούραση.

 

Διαβάστε Περισσότερα